Portræt af Jacob Høy Berthelsen

Danskerne skal være det sundeste folk i verden

Portræt af Jacob Høy Berthelsen

Jacob Høy Berthelsen 1 high res.jpeg

Sammen kan vi alt

Det skal give mening for Jacob Høy Berthelsen.

Enten i kraft af hårde, veldokumenterede facts eller via en indre kraft, der fortæller ham helt ind i sjælen, at det, han har gang i, det giver mening.

Alt andet er spild af tid, penge og energi.

Det kan lyde som om, han er en selvoptaget nar, og det erkender han også, at han var. Det var inden, han lærte at lytte til sin indre stemme. Den formidlede nemlig det helt essentielle budskab: Alting handler ikke om dig.

Han siger selv, han aldrig ville være, hvor han er i dag, hvis kravene til gennemførelse af uddannelse havde eksisteret, da han kom ud af gymnasiet.

- Jeg var blevet kvalt af systemet. Jeg var længe om at finde en retning. Min interesse for sport fik mig til at vælge at læse til fysioterapeut. Men jeg havde et problem med, at jeg oplevede, at de behandlingsmetoder, jeg lærte, enten ikke virkede, var udokumenterede eller blev skiftet ud uden videre, når noget nyt blev moderne. Og frem for alt undrede jeg mig over, hvor meget man skulle skrive ned og registrere omkring de behandlinger, man foretog, uden disse registreringer blev brugt til noget, fortæller Jacob Høy Berthelsen.

Stædig som et æsel gennemførte han studiet og fortsatte direkte over på Sundhedsinformatik i håbet om, at her ville det være muligt for ham at finde en kasse, der kunne give ham ro og mening og som kunne forenes med hans interesse for sundhed.

Han havde fået øjnene op for de oceaner af datamængder, der hver eneste dag blev proppet ind i det danske sundhedssystem, men som ingen tilsyneladende studerede fra et helikopterperspektiv.

Det var dog først, da han i et anfald af ”det kan simpelthen ikke passe, det her” endte med at snige sig ind til forelæsninger på datalogistudiet, at Jacob Høy Berthelsen fik færten af den mening, han havde søgt efter. Her åbenbarede der sig en verden af muligheder. En verden, der kunne rumme alle de data, han så nidkært havde et håb om at kunne omsætte til noget brugbart, og som gav ham kendskabet til de værktøjer, der skulle bruges.

I 2009 startede Jacob Høy Berthelsen Enversion sammen med en ven.

To gennemførte uddannelser, en halv sniger på datalogi, tre fede job inden for informatikbranchen, en jævn utilfredshed og en grundlæggende frustration over at løbe efter den forkerte bold, var, hvad der måtte til, før han var mør og klar i sin erkendelse.

- Jeg havde alle de her visioner om, hvordan man kunne gøre ting og sager og redde verden, men jeg løb gang på gang ind i interne magtkampe, politiske hierarkier og alt muligt andet, der satte en kæp i hjulet. Hver gang jeg tænkte, ”hey, nu kører vi”, så skete der ikke en skid, fordi vi skulle sælge noget andet eller tage hensyn til noget tredje. Og jeg var ved at blive en gnaven gammel mand i en alder af 35, fortæller Jacob Høy Berthelsen.

Og så blev Enversion til.

Det var i 2009. I dag er der 19 ansatte i firmaet, Jacob Høy Berthelsen er hovedaktionær, og en direktør er ansat til at lede det, så Jacob Høy Berthelsen kan koncentrere sig om det, han er god til: At se, hvad der kan give mening og få tændt en masse kompetente mennesker, der har fagligheden til at føre ideerne ud i praksis.

- Vi er kun noget i kraft af det, vi kan skabe sammen med andre. Det har jeg i den grad lært af den lange rejse, jeg har været på indtil nu. Det rette team kan flytte hele verden, men det skal udvikles og inspireres, og der skal være en mening med det, man skal udrette, siger Jacob Høy Berthelsen.

Derfor er gruppedynamik og teamwork også blevet nøgleord i Enversion. Sammen med den erklærede vision om at gøre danskerne til det sundeste folk i verden.

- Nogen vil måske sige, det er noget bullshit. Men jeg mener det. Vi har mulighederne. Vi skal bare gribe dem. Lad os da gøre brug af nogle af alle de ting, der allerede er proppet ind i databaser og regneark. Vi kan alle sammen blive sundere, få mere for vores skattekroner, og ultimativt kan vi redde liv ved at bruge dem. Det giver da mening, siger Jacob Høy Berthelsen.

Jacob Høy Berthelsen ved computeren.jpeg